Δυσκοιλιότητα
Αρκετά παιδιά υποφέρουν από δυσκοιλιότητα στη παιδική ηλικία.
Ευτυχώς, συνήθως είναι προσωρινή. Κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή και τη ρουτίνα της τουαλέτας, συνήθως βοηθάει να ξαναβρούν τον ρυθμό τους χωρίς να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.
Τι ειναι η δυσκοιλιοτητα;
Όλα τα παιδιά έχουν τις δικές τους καθημερινές συνήθειες στη χρήση της τουαλέτας. Ότι είναι φυσιολογικό για ένα παιδί, μπορεί να μην είναι το ίδιο για ένα άλλο.
Οι γονείς είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα το παιδί τους.
Γενικά σαν δυσκοιλιότητα ορίζουμε τα εξής:
- Λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα,
- Σκληρά η/και αφυδατωμένα κόπρανα,
- Μεγάλοι κοπρόλιθοι με δυσκολία στην αφόδευση.
Αρκετά παιδιά που εμφανίζουν δυσκοιλιότητα, μπορεί παράλληλα να εμφανίζουν δεκατική πυρετική κίνηση, εμετούς, αίμα στα κόπρανα ή και αιμορραγία κατά την αφόδευση.
Άλλο αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο είναι η εγκόπριση – να λερώνουν δηλαδή το εσώρουχο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τι προκαλεί την δυσκοιλιότητα
Αν εξαιρέσουμε τα χειρουργικά παθολογικά αίτια, συνήθως τα παιδιά αναπτύσσουν δυσκοιλιότητα επειδή δεν προσλαμβάνουν αρκετά υγρά και φυτικές ίνες στη διατροφή τους.
Να θυμάστε ότι όλοι είμαστε μοναδικοί!
Ότι είναι «αρκετό» για ένα παιδί, το ίδιο ακριβώς μπορεί να μην είναι αρκετό για ένα άλλο!
Σε άλλες περιπτώσεις ενοχοποιείται το μικροβίωμα του εντέρου. Καθημερινά αυξάνονται οι γνώσεις μας σχετικά με τον αυξανόμενο ρόλο που παίζουν τα βακτήρια του πεπτικού στην υγεία μας συνολικά.
Επίσης, κάποιες φορές σε νήπια και παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, οι λόγοι μπορεί να είναι ψυχολογικοί και συναισθηματικοί. Όταν ορισμένα παιδιά αγχώνονται ή έχουν stress λόγω πχ. αλλαγή περιβάλλοντος ή στο σχολείο εμφανίζουν διάρροιες ή δυσκοιλιότητα.
Στα βρέφη δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει η εισαγωγή νέων τροφών ή η αλλαγή φόρμουλας. Εάν το παιδί σας εμφανίσει δυσκοιλιότητα είναι σημαντικό να ελεγθεί άμεσα το πρόβλημα διότι η δυσκοιλιότητα τείνει να εξελίσσεται σε φαύλο κύκλο.
Σκληρά κόπρανα - πόνος - δυσκολία στην αφόδευση - αποφυγή της τουαλέτας - εγκόπριση - πιο αφυδατωμένα κοπρανα - δυσκοιλιότητα.
Tips στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
- Καθημερινά περισσότερο νερό και υγρά,
Εάν αρνείται να πιεί το νερό, προσθέστε λίγο φυσικό χυμό (1/4 χυμό και ¾ νερό), - Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής,
- Εμπλουτίστε τη διατροφή του παιδιού με φυσικά υπακτικά όπως βερίκοκα, δαμάσκηνα, αχλάδια, ροδάκινα, αβοκάντο,
- Να αποφεύγονται οι τροφές και τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, σοκολάτες, αναψυκτικά, ενεργειακά ροφήματα,
- Προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας καθημερινά,
- Εαν το πρόβλημα επιμένει, επικοινωνήστε με την/τον παιδίατρό σας,
- Υπάρχουν χημικά υπακτικά που πρέπει να χορηγούνται μετά από ιατρική σύσταση και όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω πιθανών επιπλοκών, όπως είναι οι διάρροιες, η αφυδάτωση και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές!
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς άγχος, με υπομονή και με μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες!
Back