2130325337 Λεωφόρος Κηφισίας 320 και Σαρανταπόρου 37, Κηφισιά kater1na@hotmail.com

Με το νεογνό στο σπίτι

Με το νεογνό στο σπίτι

Η άφιξη του μωρού στο σπίτι από το μαιευτήριο είναι ένα γεγονός τόσο συναρπαστικό, όσο και στρεσογόνο για τους γονείς. Συνήθως οι πρώτες εβδομάδες είναι δύσκολες γεμάτες άγχη και ανησυχίες. Όπως λένε αρκετοί γονείς χαριτολογώντας, το μωρό έρχετε χωρίς οδηγίες χρήσης!

Διατροφή του βρέφους
Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική διατροφή για το βρέφος. Ο θηλασμός παρέχει κάθε στιγμή έτοιμο αποστειρωμένο γάλα στην σωστή θερμοκρασία και με αντισώματα που προστατεύουν το βρέφος.
Ωστόσο ορισμένες περιπτώσεις όπου ο θηλασμός είναι δύσκολος ή ανεφικτος, συστήνετε η σίτιση του βρέφους με γάλα σε σκόνη.

Παγκοσμίως πλέον συστήνετε τα μωρά και ιδίως εκείνα που θηλάζουν, να τρώνε όποτε και όσο θέλουν. Ένα μωρό που το βάρος του αυξάνετε φυσιολογικά -15 με 30gr τη μέρα- έχει καλή διούρηση και ενυδάτωση, ήτοι 5-6 καλά βρεγμένες πάνες μέσα στο 24ωρο, και κοιμάτοι ήσυχο μετά από κάθε γεύμα, δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς.
Οι κενώσεις ποικίλουν ανάμεσα στα νεογνά και στα βρέφη.

Τα θηλάζοντα έχουν αρκετές κενώσεις, συνήθως μετά από κάθε γεύμα, ενώ εκείνα που σιτίζονται με φόρμουλα έχουν συνήθως μια κένωση μέχρι και κάθε 2-3 ημέρες.

Ύπνος και βρεφική περιποίηση
Τα βρέφη τις πρώτες εβδομάδες ζωής, συνηθίζουν να κοιμούνται αρκετές ώρες.
Όσο πιο γρήγορα βοηθήσετε το βρέφος να καταλάβει την διαφορά ημέρας-νύχτας, τόσο πιο ήρεμα θα είναι τα βράδια σας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιλάμε, παίζουμε και τραγουδάμε στο μωρό μας, όσο είναι ξύπνιο. Καλό είναι να το έχουμε σε χώρο με άπλετο φυσικό φως.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ξυπνά, έχουμε ένα χαμηλό φως για να βλέπουμε να το ταΐζουμε και να το αλλάζουμε, αλλά δεν ανάβουμε έντονα φώτα, δεν κάνουμε πολύ θόρυβο και δεν παίζουμε μαζί του.

Το στρώμα θα πρέπει να είναι λίγο σκληρό και μέσα στην κούνια δεν πρέπει να υπάρχουν σφήνες, μαξιλάρια ή παιχνίδια.
Σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες, τα μωρά θα πρέπει να κοιμούνται είτε σε ύπτια θέση (ανάσκελα) διότι έτσι προστατεύονται από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.
Ο ομφαλός αποπίπτει συνήθως σε 10-15 ημέρες από τη γέννηση.

Πρέπει να καθαρίζετε καθημερινά με αποστειρωμένη γάζα και καθαρό οινόπνευμα 4-6 φορές ημερησίως.
Η πάνα πρέπει να διπλώνετε στο πάνω μέρος, ώστε ο ομφαλός να είναι εκτός πάνας, στεγνός και καθαρός.
Μην ανησυχήσετε εαν δείτε λίγες σταγόνες αίμα. Καθαρίστε με γάζα και οινόπνευμα ως συνήθως. Μετά την πτώση του ομφαλού, το βρέφος μπορεί να κάνει μπάνιο με τρεχούμενο νερό, συνήθως σε θερμοκρασία 37oC.

Το δέρμα των νεογνών παρουσιάζει διάφορα εξανθήματα όπως ίδρωα, το τοξικό ερύθημα και επίπεδα αιμαγγειώματα τα οποία δεν χρήζουν θεραπείας συνήθως.

Πότε πρέπει οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο;

  1. Παρουσία ρουκετοειδών εμετών ή εμετοί μετά από κάθε γεύμα.
  2. Άρνηση λήψης τροφής, υπνηλία ή ευερεθιστότητα, ασυνήθιστο κλάμα.
  3. Αίμα στις κενώσεις.
  4. Θερμοκρασία πάνω από 38oC.
  5. Έντονη ικτερική χροιά του δέρματος.
  6. Πυώδεις εκκρίσεις οφθαλμών.
  7. Έντονο εξάνθημα από την πάνα, που δεν υποχωρεί.
  8. Άσχημη μυρωδιά από τον ομφαλό.
Πίσω